Inleiding

APK-, registratie- en kentekenplicht (land)bouwverkeer

Op de Nederlandse wegen rijden veel verschillende soorten voertuigen. (Land)bouwvoertuigen - hier gebruikt als verzamelnaam voor landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT), motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS), mobiele machines (MM) en aanhangwagens die door die voertuigen worden getrokken - zijn hierbinnen een relatief kleine, maar diverse groep. Om de verkeersveiligheid rondom (land)bouwvoertuigen te verbeteren zijn er veranderingen doorgevoerd in de wet- en regelgeving.

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de implementatie van richtlijn 2014/45/EU en is op 1 januari 2021 inwerking getreden (Staatsblad 2020 - 167).

Voor meer achtergrondinformatie over de wetgeving, zie APK-, registratie- en kentekenplicht.

Doel evaluatie wetswijziging

Wanneer een dergelijke verandering van wet- en regelgeving wordt ingevoerd, is het belangrijk om de effecten hiervan te monitoren (ex post evaluatie). Hiervoor is het noodzakelijk om vooraf een goed beeld te hebben van de situatie (ex ante).

Om de doeltreffendheid, effecten en de nalevingskosten van de wetswijziging te kunnen bepalen, is een meerjarige monitoring van een aantal aspecten gewenst. De aspecten waarop gemonitord dient te worden, hebben betrekking op verkeersveiligheid, economische effecten, handhaving, voertuigkentekening en de uitvoering van de wet- en regelgeving.

De evaluatie bestaat uit een nulmeting om de het beeld voor de invoering van de wet- en regelgeving te bepalen. Daarnaast zijn er jaarlijks tussenmetingen (van 2021 t/m 2023) en een eindevaluatie om het effect van de wet- en regelgeving te monitoren en om informatie te vergaren om eventuele aanpassingen te overwegen. 

In 2021 is voor de periode vóór 1 januari 2021 een nulmeting uitgevoerd. In de 1-meting zijn de effecten voor het eerste jaar na invoering van de wetswijziging (van 1 januari t/m 31 december 2021) in beeld gebracht. In de 2-meting is gekeken naar de effecten van de wetswijzing in het tweede jaar na de invoering (van 1 januari t/m 31 december 2022). 

De onderzoeksvragen en toegepaste onderzoeksmethoden zijn vastgelegd in de rapportage van de nulmeting.

3-meting 2023

In deze 3-meting zijn effecten van het derde jaar na invoering van de wetswijziging (van 1 januari t/m 31 december 2023) in beeld gebracht.

Voor deze 3-meting zijn, net als in de nulmeting, 1-meting en 2-meting gegevens van 2023 geanalyseerd (o.a. registratiegegevens, overtredingen, etc.), een expertbijeenkomst over handhaving gehouden en zijn enquêtes uitgezet onder bestuurders van (land)bouwvoertuigen, andere weggebruikers en wegbeheerders. Een verantwoording van de enquêtes is hier te lezen.