Randvoorwaarden
Registratie (land)bouwvoertuigen
Vanaf januari 2022 is het niet meer mogelijk om (land)bouwvoertuigen online te registeren via de website van de RDW. Vanaf die datum moeten zowel MMBS als (land)bouwvoertuigen een keuringsafspraak maken bij een keuringsstation van de RDW om het voertuig te registreren.
In de conversieperiode was het mogelijk om voertuigen nog te registreren als MMBS. Vanaf 1 januari 2022 is dit niet meer mogelijk door de invoering van de APK-, kenteken- en registratieplicht (sinds 1 januari 2021). Tevens is geregeld dat de MMBS voertuigcategorie is te komen vervallen. Nieuwe voertuigen worden als MM geregistreerd of als landbouwvoertuig.
Eigenaren van MMBS die met een MMBS op de openbare weg willen rijden, moeten het voertuig eerst laten keuren en als een ander voertuig laten registreren (bijvoorbeeld als MM of een (land)bouwvoertuigen met de daarbij behorende voertuigeisen.
Communicatie over registratie
De RDW geeft aan dat de registratie via conversie alleen in 2021 mogelijk was. In dat jaar is er maximaal ingezet om voertuigeigenaren via diverse kanalen te bereiken om hun voertuig te registreren. Met name richting het einde van het jaar. In 2022 was er sprake van een regulier registratieproces. Vanaf dat moment was informatie over het registreren van deze voertuigen via de reguliere kanalen beschikbaar voor voertuigeigenaren.
Aan de sector is gevraagd op welke manier zij op de hoogte zijn gebracht van de nieuwe wetgeving, daarbij waren meerdere antwoorden mogelijk. De meerderheid geeft aan dat de informatie verkregen is via de website van de brancheorganisaties. De resultaten zijn vergelijkbaar met de 1-meting en de 2-meting. 13% van de respondenten geeft aan op een andere manier te zijn geïnformeerd, bijvoorbeeld via een vereniging zoals de oltimerclub en de Unimog, of via verenigingen voor de bouwsector zoals TLN en KOMAT.
Manier van waarderen
Aan de bestuurders van (land)bouwvoertuigen is gevraagd in hoeverre zij de voorlichting, het digitaal loket en de helpdesk waardeerden, zie onderstaand diagram.
De resultaten zijn vergelijkbaar met de 1- en 2-meting.
Uit de enquête blijkt dat een groot deel van de respondenten relatief positief is over de voorlichting omtrent registratieplicht van (land)bouwvoertuigen (53%) en over de werkwijze van het digitaal loket (46%). Over de voorlichting over APK-plicht voor landbouwtrekkers zijn de meningen verdeeld. 32% negatief, 31% neutraal en 30% positief.
19% van de respondenten heeft geen mening over de helpdesk van de RDW.