Oneigenlijk gebruik

Het is onbekend hoeveel oneigenlijk gebruik van (land)bouwverkeer, waaronder het ontduiken van milieuzones, voorkomt. Handhaving van milieuzones door de politie is ook bijna niet mogelijk, omdat voor conversie-(land)bouwvoertuigen geen milieuklasse is vastgelegd en er geen milieuklasse wordt vermeld op het kentekenbewijs. In de expertbijeenkomsten van 2022 en 2023 is vastgesteld dat bij nieuwe (land)bouwvoertuigen wel een emissieklasse voor de motor is vastgelegd (stage-klasse), maar dat vertaling naar milieuklasse en de koppeling met milieuzones er nog niet is. Daardoor kan er niet worden gehandhaafd door de politie noch door gemeente.

Van de zogeheten conversievoertuigen en voor 2- en 3-wielers zijn er ook nog geen milieuklassen. De RDW kan mogelijk voor conversievoertuigen een vangnet opzetten: namelijk een mogelijke post facto indeling van milieuklassen op basis van het bouwjaar van de voertuigen. Bij voorkeur moet milieuzonering op een meer centraal niveau geregeld worden in plaats van per gemeente. Het oneigenlijk gebruik is in het verleden ook wel gekoppeld aan concurrentievervalsing. Maar de concurrentievervalsing wordt door stakeholders nu niet meer als serieus issue beschouwd door o.a. afschaffing van de rode diesel, de invoering van het T-rijbewijs en registratieplicht en de benodigde eurovergunning[1].

  • 1 Een vergunning voor ondernemers voor transport- en koeriersbedrijven. Bedrijven die ,in opdrach, tegen betaling goederen vervoeren over de weg zijn verplicht deze vergunning te hebben. Deze geldt bij de inzet van een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500kg, of een toelaatbaar maximum masse van meer dan 2500kg (https://www.niwo.nl/nl/producten/vergunning-wegvervoer/eurovergunning)