Het T-rijbewijs
Handhaving op het T-rijbewijs kan alleen bij staandehouding. Aan het kentekenbewijs is te zien om welke voertuigsoort het gaat en welk rijbewijs nodig is. Alleen bij staandehouding kan de politie vaststellen wie de daadwerkelijke bestuurder is en of deze in bezit is van een geldig rijbewijs van de juiste categorie en of de bestuurder mogelijk al eerder zonder T-rijbewijs heeft gereden.
(Hukker, 2018). In enkele politieregio’s was dat aanleiding om rondom de invoering meer aandacht te besteden aan handhaving op (land)bouwverkeer en de kennis van het eigen team op dit gebied. Na invoering is de aandacht afgenomen, maar gaat handhaving op (land)bouwverkeer nog wel mee in de algemene controles. Tijdens campagnes rondom de oogst focust de politie specifiek op (land)bouwverkeer. De politie ziet geen noodzaak om de aanpak de komende jaren te veranderen (Hukker, 2018).
In de expertmeeting 2023 is verder gesproken over het T-rijbewijs en verdere ontwikkelingen. Er is gekeken of er voor voertuigen van <3,5 ton een ’T light’ mogelijk was, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft volgens de deskundigen geen voornemens in deze richting. Mogelijk kan de bevoegdheid van het rijbewijs B uitgebreid worden tot 3,5 ton, maar dit levert geen oplossing voor de wens om ook 16-18-jarigen in te zetten als chauffeurs. Met een T-rijbewijs is het namelijk mogelijk om vanaf 16 jaar op een (land)bouwvoertuig te rijden. Een B-rijbewijs is pas geldig vanaf 18 jaar. In ieder geval is ook voor het besturen van deze voertuigen de kennis van verkeersregels en verkeersinzicht het belangrijkst.