Goedkeuringsprocedure
In het overleg in 2022 heeft de RDW-expert enkele kanttekeningen geplaatst bij de goedkeuringsprocedure voor kentekening:
-
De afkadering van het begrip ‘weg’ in de Wegenverkeerswet 1994 is erg breed geformuleerd, waardoor bijvoorbeeld ook een tuin tot de weg gerekend kan worden, met als gevolg dat er motorvoertuigen ongewild binnen de Wegenverkeerswet kunnen vallen, bijv. een zitmaaier of een machine voor werkzaamheden in een berm.
-
De voertuigen die zijn uitgezonderd van de goedkeurings- en kentekenplicht (zie artikel 1b van het Kentekenreglement) zijn min of meer dezelfde als bij rijbewijsplicht T; ze zijn beide gebaseerd op het voertuig.
-
De uitzondering voor getrokken voertuigen ≤750 kg van de goedkeurings- en kentekenplicht leidt ertoe dat er niet-goedgekeurde voertuigen (aanhangwagens) op de weg komen. Dat zou ervoor pleiten om op termijn alle aanhangwagens te kentekenen (zowel O1 als S en R[1]).
In het expertoverleg in 2023 is verder over de juridische definitie van het begrip ‘weg’ gesproken. In de Wegenverkeerswet gaat het over ‘wegen’ en in de Wegenwet over ‘openbare weg’. De juridische definitie is wel duidelijk, maar niet altijd gewenst; het past niet altijd. Op het moment dat een voertuig op de weg komt, moet het ook een goedkeuring hebben. Er vindt in 2023 op ministerieel niveau nog wel verder overleg plaats over de relatie tussen het begrip ‘openbare weg’ en goedkeuring van machines. Het probleem is dat bepaalde mobiele machines formeel niet zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg, terwijl ze wel op de openbare weg worden gebruikt (bijv. voertuigen op overslagterrein, gebied Rotterdam; bermmaaier (met de arm boven de berm). Formeel juridisch beschouwd is de regelgeving wel logisch, maar de gesprekken gaan erover of een uitzondering mogelijk is en hoe dat te regelen is (bijv. via ontheffing). Het lijken vrij theoretische discussies, maar bij een ongeval op een industrieterrein speelt goedkeuring wel een rol, ook verzekeringstechnisch en voor de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de bestuurder.
De voertuigen ≤ 750 kg zijn vrijgesteld van kentekening. Het is een uitzondering van registratie en kentekenplicht. Deze uitzondering voor getrokken voertuigen ≤ 750 kg leidt er toe dat er niet-goedgekeurde voertuigen (aanhangwagens) op de weg komen. In de discussie in 2023 is opgemerkt dat er geen aanwijzingen zijn dat deze kleine aanhangwagen een rol van betekenis spelen in ongevallen met (land)bouwvoertuigen.
[1]. O1: Aanhangwagens met een maximale massa van 0,75 ton; R: Aanhangwagen t.b.v. land- of bosbouw; S: Verwisselbare getrokken uitrustingstukken (machines).