Doorwerking registratie- en kentekenplicht op handhaving
In de 0-en 1-meting zijn al positieve effecten van de registratie- en kentekenplicht in beeld gebracht (Royal HaskoningDHV, 2021, 2022).
Doorwerking van de APK-plicht
In het expertoverleg in 2023 is het volgende opgemerkt over APK:
Proportionaliteit en juistheid in de handhaving
Dat handhaving nu eenvoudiger is geworden, roept ook vragen op over proportionaliteit van de handhaving.
Conversieperiode
Net als in de expertbijeenkomst in 2022 is ook in de expertbijeenkomst van 2023 aandacht besteed aan de conversieperiode voor (land)bouwvoertuigen, de achtergrond en de doorwerking ervan.
De herkenbaarheid van (land)bouwvoertuigen
Onderwerp van gesprek was ook de herkenbaarheid van (land)bouwvoertuigen. (Land)bouwvoertuigen moeten herkenbaar zijn voor overige weggebruikers.
Snelheid
Snelheidsovertredingen van (land)bouwverkeer worden vooral geregistreerd op basis van een meting met een laser, gevolgd door een staandehouding. De constructiesnelheid kan vervolgens eventueel gecontroleerd worden via een rijtest.
Goedkeuringsprocedure
In het overleg in 2022 heeft de RDW-expert enkele kanttekeningen geplaatst bij de goedkeuringsprocedure voor kentekening:
Het T-rijbewijs
Handhaving op het T-rijbewijs kan alleen bij staandehouding. Aan het kentekenbewijs is te zien om welke voertuigsoort het gaat en welk rijbewijs nodig is.
Ontheffingen
Ontheffingen zijn nodig voor landbouwtrekkers en getrokken (land)bouwvoertuigen die breder dan 3,00 m, langer dan 12,00 m of hoger dan 4,00 m zijn (Dijkema, 2021d).
Oneigenlijk gebruik en milieuzones
Onder oneigenlijk gebruik wordt onder andere verstaan het inzetten van trekkers met aanhangwagens voor andere doeleinden dan landbouw (bijv. zandtransport zonder een transportvergunning).