Overzicht goedgekeurde voertuigen, terugroepacties

Aantal gekeurde (land)bouwvoertuigen

In totaal zijn er na 2020 18.310 nieuwe (land)bouwvoertuigen individueel goedgekeurd om daarna geregistreerd te kunnen worden en te mogen rijden op de weg. Er zijn daarnaast 24.324 voertuigen ingeschreven die reeds door de fabrikant zijn voorzien van een Europese typegoedkeuring via de zogenaamde versnelde regeling en 10.981 mobiele machines via de zogenaamde tijdelijke voorziening.

Zie onderstaande tabel voor het aantal toegelaten (land)bouwvoertuigen. Het aantal APK-gekeurde (land)bouwvoertuigen is een stuk lager. 

Tabel 3-22: Route van toegelaten (land)bouwvoertuigen (RDW, 2024)

Overzicht voertuigcategorieën:

C = Land- of bosbouwtrekker op rupsbanden
S = Verwisselbare getrokken machine
T = Land- of bosbouwtrekker op wielen (LBT)
R = Aanhangwagen voor land-of bosbouw (LBTA)
U = Mobiele machine
Z = Mobiele Machine met Beperkte Snelheid (Voertuigcategorie sinds 2021 vervallen, staat niet tabel)

Terugroepacties

Fabrikanten en importeurs hebben de plicht om als er sprake is van producten in de markt met een gebrek waaraan een (hoog) veiligheidsrisico kleeft, daarvan melding te maken bij de overheid, de betrokken eigenaar/houder te waarschuwen en maatregelen te nemen om die gevaren tegen te gaan. Voor motorrijtuigen en andere producten met een typegoedkeuring is de RDW de instantie waar dat gemeld moet worden. 

Uit een onderzoek uit 2012 van de Federatie Agrotechniek, het huidige Fedecom, naar de mogelijkheid voor fabrikanten en importeurs om een gemeenschappelijk registratiesysteem op te zetten blijkt dat een dergelijk registratiesysteem zonder kentekening vrijwel onmogelijk of uiterst kostbaar is. Dit omdat er geen verplichting is voor de eigenaar om de verkoop van het voertuig te melden aan zijn leverancier. Hierdoor is na verloop van tijd de eigenaar niet meer te achterhalen. Via registratie in het kentekenregister is dit wel mogelijk.

Nu het kentekenregister beschikbaar is, is jaarlijks gekeken welke terugroepacties openstaan. Wat betreft de terugroepacties zijn in de jaren 2020-2023 diverse MMBS'-en geregistreerd. Bij nadere analyse van de voertuigtypes blijkt het in alle gevallen te gaan om de zogenaamde vluchtvoertuigen: personenauto’s en buggy’s die als MMBS staan geregistreerd. Er hebben in de periode 2020-2023 geen terugroepacties plaatsgevonden voor LBT’s, MM, LBTA’s en MMBS'-en voor zover dit geen vluchtvoertuigen waren.

Hoewel er dus vanwege het ontbreken van terugroepacties geen sprake lijkt van gebreken bij (land)bouwvoertuigen met een (hoog) veiligheidsrisico heeft de nieuwe wetgeving wel een veiligheidsvoordeel opgeleverd. Vluchtvoertuigen konden immers zonder kentekenregister bij terugroepacties niet teruggeroepen worden terwijl het geconstateerde gebrek ook voor dat voertuig geldt. Het kentekenregister levert daarmee een bijdrage aan de verkeersveiligheid op het Nederlandse wegennet.