Opzet van de evaluatie en onderzoeksmethode
De nieuwe wet- en regelgeving voor de introductie van de APK-, registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwverkeer is sinds 1 januari 2021 van kracht. Deze wetswijziging heeft invloed op o.a. verkeersveiligheid, bereikbaarheid, processen bij verschillende partijen en wetgeving en handhaving.
De uitvraag van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving heeft een tweeledig doel:
-
Als eerste dient de evaluatie de doeltreffendheid en effecten van de wetswijziging in de praktijk, plus nalevingskosten over de eerste drie jaar in kaart te brengen.
-
Daarnaast is de op te leveren rapportage “Tussentijdse evaluatie Introductie APK, registratie en kenteken (land)bouwvoertuigen” bedoeld om informatie te vergaren om eventuele aanpassingen te overwegen.
Bij de evaluatie gaat het daarbij om het beantwoorden van vragen rond verkeersveiligheid, handhaving, kentekening en wetgeving en economische effecten.
Voor het beantwoorden van de doelstelling, is ervoor gekozen de onderzoeksvragen onder te verdelen naar de vier thema's: verkeersveiligheid, handhaving, kentekening en wetgeving en economische effecten.
A. Verkeersveiligheid
-
Wat is het effect op de verkeersveiligheid door de snelheidsverhoging zowel in de bebouwde kom als daarbuiten op de verschillende wegtypes?
-
In welke mate hebben wegbeheerders maatregelen genomen om (land)bouwverkeer te beheersen zoals het openstellen van wegen, beperken van toegang, snelheidsmaatregelen?
-
Wat zijn de effecten op route keuze, afgelegde afstand over de openbare weg?
B. Effect op handhaving
-
Zijn de toelatings-, permanente- en gebruikseisen dusdanig ingericht dat de politie bij staandehouding kan handhaven en voor een deel van de technische controle de assistentie van de RDW kan inroepen?
-
Heeft invoering van de kentekenplicht in combinatie met het eerder ingevoerde T-rijbewijs geleid tot een betere handhaafbaarheid van (land)bouwverkeer?
-
Wat zijn de feitelijke resultaten van de handhaving, aantal en resultaten van de uitgevoerde controles, eventueel gebruik van camera’s?
-
Zorgt de nieuwe wet- en regelgeving voor het tegengaan van oneigenlijk gebruik zoals het ontduiken van milieuzones?
C. Voertuigkentekening en uitvoering wetgeving
-
Zijn de randvoorwaarden zoals digitaal loket en voorlichting aan de gebruiker volgens plan gerealiseerd en hoe worden deze door de gebruiker gewaardeerd?
-
Aantal aangevraagde kentekens, vergelijking van deze aantallen met de grootte van het voertuigpark in de verschillende categorieën.
-
Analyse APK-resultaten per type LBT, eventuele regionale verschillen.
-
Overzicht individueel goedgekeurde voertuigen, terugroepacties.
D. Economische effecten (markt toezicht)
-
Effecten voor de marktsectoren: vermindering oneigenlijk gebruik, tegengaan concurrentievervalsing en ontduiken regelgeving.
-
Voordelen voor de sector: verhandelbaarheid, effect diefstal, aanvragen ontheffingen.
-
Kosten, er dient gerapporteerd te worden over de daadwerkelijke kosten van naleving voor de bedrijven opgesplitst over de verschillende kosten componenten.