Heeft invoering van de kentekenplicht in combinatie met het eerder ingevoerde T-rijbewijs geleid tot een betere handhaafbaarheid van (land)bouwverkeer?
Voor het beantwoorden van deze vraag is er een interview gehouden met politiedeskundigen. Aan hen is gevraagd of het invoeren van het T-rijbewijs heeft geleid tot een betere handhaafbaarheid. Verder hebben we ook de cijfers van het Ministerie in relatie tot het T-rijbewijs onderzocht.
Dit heeft ertoe geleid dat de invoering van de kentekenplicht in combinatie met het eerder ingevoerde T-rijbewijs leidt tot een betere handhaafbaarheid van (land)bouwverkeer.
Zo is uit een eerdere evaluatie van het T-rijbewijs gebleken dat door de invoering van het T-rijbewijs de politie meer grip heeft gekregen op de handhaving van (land)bouwvoertuigen. In de nulmeting is als grootste voordeel van het kentekenen voor de handhaving benoemd dat de voertuigsoort gemakkelijker te identificeren is inclusief de technische eigenschappen. Hierdoor kan het voertuig ‘uit de anonimiteit’ worden gehaald, omdat met het kenteken ook de achterliggende houder bekend is.
De handhaving van (land)bouwvoertuigen geschiedt hoofdzakelijk door staandehouding. De geautomatiseerde handhaving van snelheden van (land)bouwverkeer stuit namelijk op verschillende operationele problemen. Daarentegen stuit de automatische handhaving van roodlichtovertredingen op minder problemen. Zo is te zien dat het aantal bekeuringen voor door rood rijden fors is toegenomen in 2023 vergeleken met voorgaande jaren (zie ook deelvraag 3 van effect op handhaving).