Mogelijk positieve (verkeersveiligheids)effecten door de APK-, registratie- en kentekenplicht
Aspecten die indirect volgen uit de introductie van de APK-. registratie-, en kentekenplicht zijn onder andere gewijzigd toelatingsbeleid voor (land)bouwvoertuigen tot gebiedsontsluitingswegen. De wegbeheerders maken zelf de afweging voor het toelatingsbeleid van (land)bouwverkeer op hun wegen. Tezamen met de introductie van de APK-, registratie- en kentekenplicht wordt een snelheidsverhoging ingevoerd naar 40 km/u. Dit maakt het mogelijk om het (land)bouwverkeer een veiligere positie op de weg te geven.
Door registratieplicht en kentekening is het beter mogelijk om te handhaven op de technische goedkeuring van (land)bouwvoertuigen. Tevens vereenvoudigt de kentekenplicht handhaving op (land)bouwvoertuigen door de politie. Het gaat hierbij niet alleen om de voertuigeisen, maar ook om bijvoorbeeld het verbeteren en eenvoudiger maken van de controle op snelheid, lading, rijbewijsplicht en of een ontheffing voor het gebruik van bepaalde wegen is afgegeven omdat door het kenteken niet altijd meer een staandehouding hoeft plaats te vinden. Ook kan diefstal beter worden tegengegaan en kunnen gestolen (land)bouwvoertuigen gemakkelijker worden opgespoord.
Er wordt tevens een eind gemaakt aan de vlucht van gekentekende voertuigen naar LBT’s en MMBS’en. De categorie MMBS wordt uit gefaseerd en introduceren de nieuwe categorie Mobiele Machine (MM). etc.
Op termijn wordt ook een centraal ontheffingensysteem voor (land)bouwvoertuigen ingericht. Dit wordt via een apart wetgevingstraject in werking gesteld in 2023.