Ongevallen met landbouwvoertuigen (voorlopige cijfers)

Om de effecten van de voor de verkeersveiligheid in beeld te brengen is het aantal geregistreerde ongevallen in beeld gebracht. De ongevallencijfers voor 2021 zijn gebaseerd op de de STAR-data. In de nul-meting zijn de ongevallencijfers gebaseerd op het Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland (BRON). Hiervoor is gekozen omdat de BRON-data nog niet beschikbaar is gesteld.

* in de nulmeting was de BRONdata tot 2019 beschikbaar, omdat op dit moment ook de BRON-data van 2020 beschikbaar is, is dit dus geactualiseerd.

Aandachtspunt bij de ongevallencijfers bij landbouwvoertuigen is dat dit ook ongevallen met grasmaaiers, bosbouwvoertuigen enz. kunnen zijn 

Aantal ongevallen met betrokkenheid (land)bouwvoertuigen

Onderstaande figuren laten zien hoeveel ongevallen er in de BRON-data geregistreerd zijn (tot en met 2020) en hoeveel ongevallen er in de STAR-data geregistreerd zijn in 2021.

Uit de STAR-data blijkt dat er in 2021 in totaal 425 ongevallen zijn geregistreerd waarbij een (land)bouwvoertuig betrokken was. Tussen 2015 en 2017 was er een lichte stijging te zien, van 375 ongevallen naar 472 ongevallen. Vanaf 2017 is er een licht afname zichtbaar.

Conclusie: tot 2020 was een lichte afname zichtbaar. Voor het jaar 2021 lijken meer ongevallen geregistreerd zijn. Echter, gaat het hier om een andere data wat ook de het verschil kan verklaren. 

Onderstaande figuur laat zien hoeveel gewonden  in de periode tussen 2015 – 2020 in de BRON-data geregistreerd waren.

Uit de STAR-data blijkt dat in 2021 er 97 gewonden gevallen zijn waarbij (land)bouwvoertuigen betrokken was, in 2021 zijn er 12 slachtoffers overleden als gevolg met een ongeval waarbij een (land)bouwvoertuig betrokken was.

Conclusie: Het aantal gewonden lijkt vanaf 2017 tot met 2020 stabiel, het aantal dodelijke slachtofers lijkt af te nemen. Voor het jaar 2021 lijkt het aantal gewonden zijn toegenomen en het aantal ongevallen met een dodelijke afloopt gelijk te zijn gebleven. Echter, gaat het hier om een andere data wat ook de het verschil kan verklaren. 

Waar

Uit de STAR-data blijkt dat in de periode 2021 ongeveer twee derde van de ongevallen met (land)bouwvoertuigen plaats vindt op gemeentelijke wegen (72,7%), een kwart op provinciale wegen (19,5%), 6,1% op wegen die in beheer bij waterschap zijn en ongeveer 0,5 % op Rijkswegen. Daarvan ongeveer 1% locatie onbekend

In de data van 2021 is een nieuwe categorie 'tertiair' toegevoegd die in de periode 2015 t/m 2020 nog niet aanwezig was.

Conclusie: Tenopzichte van de 0-meting is deze verdeling vergelijkbaar

Omdat de BRON-data nog niet beschikbaar is, is het niet mogelijk om onderscheid te maken tussen ongevallen binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom. Ook onderscheid naar botspartner en de aard van ongeval is daardoor niet mogelijk.

Conclusie

Om de effecten van verkeersveiligheid in beeld te brengen is het aantal geregistreerde ongevallen in beeld gebracht. De ongevallencijfers zijn gebaseerd op de de STAR-data. In de nul-meting zijn de ongevallencijfers gebaseerd op het Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland (BRON). Hiervoor is gekozen omdat de BRON-data nog niet beschikbaar is gesteld.

In 2021 zijn in totaal 425 ongevallen geregistreerd waarbij een (land)bouwvoertuig betrokken was. het is nog onbekend hoeveel ongevallen er totaal in Nederland geregistreerd zijn, en welk aandeel het (land)bouwverkeer hier in heeft. 

De stijging vanaf 2015 betreft met name ongevallen waarbij slachtoffers zijn betrokken, sinds 2019 is hier een afname zichtbaar. Het aantal ongevallen met een dodelijke afloop zijn gelijk gebleven.