Diefstal (land)bouwvoertuigen

Doordat (land)bouwvoertuigen voor invoering van de APK-, registratie- en kentekenplicht niet geregistreerd werden, was het lastig om zaken als oneigenlijk gebruik en diefstal te registreren. Diefstal van (land)bouwvoertuigen wordt bijgehouden in het Mobiele Objectenregister op basis van aangifte bij de politie en registratie bij de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). RDW beheert het bronbestand gestolen voertuigen. 

Aantallen gestolen (land)bouwvoertuigen

Bij diefstal van een (land)bouwvoertuig is sinds 2021 informatie over diefstal van (land)bouwvoertuigen met een kenteken (LBT en MMBS) en voertuigen zonder kenteken (landbouwvoertuigen en wegen-, water en bouwvoertuigen). 

In 2021 zijn er 12 land- of bosbouwtrekkers met kenteken als gestolen geregistreerd. Het gaat om diefstal van 4 voertuigen in politieregio Oost-Nederland, 1 in Noord-Nederland, 1 in Zeeland - West-Brabant en 6 in Noord-Nederland. Hiervan zijn er 0 teruggevonden in 2021.

Van het aantal landbouwvoertuigen zonder kenteken is het aantal (geregistreerde) gestolen voertuigen tussen 2020 en 2021 gedaald van 57 naar 43. Van het aantal wegen- water en bouwvoertuigen is het aantal gestolen voertuigen tussen 2020 en 2021 gedaald van 80 naar 54.

Diefstal voertuigen zonder kenteken

 

2020

2021

Landbouwvoertuig

57

43

Wegen- water- en bouwvoertuig

80

54

Diefstal voertuigen met kenteken

 

2020

2021

Land- of bosbouwtrekker

n.v.t.

12

MMBS

n.v.t.

5

Bron: Statistiek voertuigdiefstal januari-december 2021, Landelijk Intelligence- en Expertisecentrum Voertuigcriminaliteit, januari 2022.

De statistieken in de bovenstaande tabel hebben betrekking op de aan- en afmelding van gestolen voertuigen door de politie eenheden. Voertuigen die een geldig Nederlands kenteken hebben kunnen als gestolen geregistreerd worden. Dit is inclusief geschorste voertuigen en voertuigen die niet aan de verplichting rond APK en/of verzekeringen voldoen. Voertuigen met een buitenlands- of bijzonder kenteken zijn niet opgenomen. 

Effect op diefstal volgens sector

Aan de sector is gevraagd wat volgens hen het effect is van de APK-, registratie- en kentekenplicht is op diefstal. Zie onderstaand diagram voor de resultaten. Hieruit volgt dat bijna de helft van de bestuurders aangeeft dat de APK-, registratie- en kentekenplicht niets heeft veranderd. Een klein deel van de bestuurders geeft aan dat het afgenomen en in iets mindere mate wordt aangegeven dat het is toegenomen. 

Diefstal van landbouwvoertuigen: 16% geeft aan dat het is afgenomen, 41% dat het gelijk is gebleven, 6% dat het is toegenomen en 37% weet het niet. In de nulmeting gaf nog ruim 30% van de bestuurders aan dat ze verwachten dat de diefstal van landbouwvoertuigen zou afnemen. Dat is een significant verschil met de 1-meting. Nu is er een groter aandeel dat het niet weet (37% in plaats van 17%) wat het effect is op diefstal.

Bestuurders landbouwvoertuigen: effect wet op diefstal

Taartgrafiek met 0 segmenten.
Einde interactieve grafiek.