Kentekening en wetgeving

De invoering van de kentekening en de daarbij behorende wetgeving maakt dat meer informatie over de onder andere de aantallen (land)bouwvoertuigen beschikbaar is. Hieronder wordt verder ingegaan op de resultaten van de 1-meting over het onderdeel kentekening en wetgeving.

Onderzoeksvragen

Onderzoeksvragen met betrekking tot kentekening en wetgeving:

  1. Zijn de randvoorwaarden zoals digitaal loket en voorlichting aan de gebruiker volgens plan gerealiseerd en hoe worden deze door de gebruiker gewaardeerd?

  2. Aantal aangevraagde kentekens, vergelijking van deze aantallen met de grootte van het voertuigpark in de verschillende categorieën.

  3. Analyse APK-resultaten per type LBT eventuele regionale verschillen.

  4. Overzicht individueel goedgekeurde voertuigen, terugroepacties.

Randvoorwaarden

In het eerste jaar na invoering van de APK-, kenteken- en registratieplicht was het mogelijk om (land)bouwvoertuigen te registeren bij zowel een keuringsstation of online via de website van RDW. Via een enquête is aan bestuurders van (land)bouwvoertuigen gevraagd hoe ze verschillende aspecten rondom het digitaal loket voor registratie en de helpdesk bij registratie bij de RDW beoordeelden.

Uit de enquête blijk dat een groot deel van de respondenten relatief positief of neutraal is over de werkwijze van het digitaal loket en de helpdesk voor registratie bij het RDW. Dit geldt ook voor de voorlichting over de APK-, registratie- en kentekenplicht. 

Aan het begin van 2021 was het aantal aanvragen nog beperkt. Om alle eigenaren te informeren en overtuigen, hebben de RDW en de brancheverenigingen in relevante sectoren vanaf de zomervakantie een communicatieoffensief ingezet. Online aanvragen van registratie die in 2021 zijn gedaan, zijn nog niet allemaal behandeld bij RDW vanwege de toegenomen hoeveelheid aanvragen aan het einde van het jaar (bron: RDW). De politie deelt t/m 30 juni 2022 nog geen boetes uit voor (land)bouwvoertuigen die nog geen kentekenbewijs hebben. Meer informatie.

Aantallen (land)bouwvoertuigen

Aan het begin van 2021 was het aantal aanvragen nog beperkt. Vanaf augustus 2021 is een sterke groei in de registratiegraad zichtbaar. 

Een groot deel van de sector (92%) geeft in de uitgezette enquête aan dat zij hun voertuigen hebben geregistreerd. Redenen om nog niet te registreren zijn onder andere omdat voertuigen incidenteel of niet worden gebruikt (op de openbare weg), er geen reactie of goedkeuring van RDW is ontvangen, lage snelheid, of ze zijn er nog niet aan toegekomen. 

In 2021 zijn al meer LBT's en aanhangwagens en verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken geregistreerd dan de inschatting van RDW in 2014. Het aantal geregistreerde MMBS is lager dan die inschatting. Zie onderstaande tabel voor het aantal geregistreerde voertuigen, aanhangwagens en getrokken uitrustingsstukken. Meer informatie.

Voertuigsoort

Aantal geregistreerde voertuigen 1 januari t/m 31 december 2021

Land- of bosbouw aanhangwagens of verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken

192.420

Land- of bosbouwtrekker

304.491

Mobiele machine

237

Motorrijtuig met beperkte snelheid

101.233

APK-resultaten

De APK-plicht geldt voor landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km/uur. Het registreren van de voertuigen gebeurt via de RDW, uit deze registratie blijkt dat de terugroepacties vooral gaan om teruggeschroefde auto's en niet zozeer om (land)bouwvoertuigen. De grootste merksoort hierin is een Polaris met 12 voertuigen.

27% van de (land)bouwvoertuig bestuurders geeft aan dat hun voertuigen in aanmerking komen voor de APK-plicht. 34% van de (land)bouwvoertuig bestuurders heeft aangegeven hun voertuigen te laten begrenzen zodat deze niet meer APK-plichtig zijn.

Op dit moment zijn er nog geen regionale verschillen niet zichtbaar, en is er geen data beschikbaar over de reeds uitgevoerde APK-keuringen in 2021. Meer informatie.

Opvallende zaken

De registratie van (land)bouwvoertuigen is vooral in de laatste maanden van het jaar gedaan. Er zijn meer land- of bosbouw aanhangwagens of verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken en land- en bosbouwtrekkers geregistreerd dan verwacht. Er is nog geen informatie bekend over de APK-keuring. Een deel van de geregistreerde voertuigen is nog niet aangemeld bij een verzekering. 

Redenen om niet (voor alle) voertuigen een kenteken te hebben aangevraagd zijn uiteenlopend, onder andere omdat voertuigen incidenteel of niet worden gebruikt (op de openbare weg), er geen reactie of goedkeuring van RDW is ontvangen, lage snelheid, of ze zijn er nog niet aan toegekomen. Daarnaast heeft een deel wel het kenteken aangevraagd, maar nog niet gemonteerd. Met name de argumenten lage snelheid en het incidenteel gebruiken van de openbare weg zijn aandachtspunt, omdat deze voertuigen ook geregistreerd dienen te worden.