Veiligheid

De invoering van de APK-, registratie- en kentekenplicht levert mogelijk ook  effecten op de veiligheid. Hieronder wordt verder ingegaan op de resultaten van de 1-meting over de veiligheidseffecten.

Onderzoeksvragen

Om inzicht te krijgen in het effect van de wetgeving voor snelheidsheidsverhoging en kentekening op veiligheid, worden de volgende vragen behandeld:

  1. Wat is het effect op de verkeersveiligheid door de snelheidsverhoging zowel in de bebouwde kom als daarbuiten op de verschillende wegtypes?

  2. In welke mate hebben wegbeheerders maatregelen genomen om landbouwverkeer te beheersen zoals het openstellen van wegen, beperken van toegang, snelheidsmaatregelen?

  3. Wat zijn de effecten op route keuze, afgelegde afstand over de openbare weg?

Verkeersveiligheid

Ongevalsgegevens (voorlopige cijfers)

Om de effecten van verkeersveiligheid in beeld te brengen is het aantal geregistreerde ongevallen in beeld gebracht. De ongevallencijfers zijn gebaseerd op de de STAR-data. In de nulmeting zijn de ongevallencijfers gebaseerd op het Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland (BRON). Hiervoor is gekozen omdat de BRON-data nog niet beschikbaar is gesteld.

In 2021 zijn in totaal 425 ongevallen geregistreerd waarbij een (land)bouwvoertuig betrokken was. Het is nog onbekend hoeveel ongevallen er totaal in Nederland geregistreerd zijn, en welk aandeel het (land)bouwverkeer hier in heeft. 

Tot 2020 was een lichte afname zichtbaar in het totaal aantal ongevallen waarbij (land)bouwvoertuigen geregistreerd zijn. Voor het jaar 2021 lijken meer ongevallen geregistreerd zijn. Hierbij moet worden vermeld dat er verschillende databronnen zijn gebruikt, waardoor er een verschil in registratie kan zijn.

Het aantal gewonden is vanaf 2017 tot met 2020 vergelijkbaar. Het aantal dodelijke slachtoffers is van 2017 t/m 2019 toegenomen en in 2020 weer afgenomen. Voor het jaar 2021 lijkt het aantal gewonden zijn toegenomen en het aantal ongevallen met een dodelijke afloopt gelijk te zijn gebleven. Echter, gaat het hier om een andere data, waardoor er een verschil in registratie kan zijn.

Uit de STAR-data blijkt dat in de periode 2021 ongeveer twee derde van de ongevallen met (land)bouwvoertuigen plaats vindt op gemeentelijke wegen (72,7%), een kwart op provinciale wegen (19,5%), 6,1% op wegen die in beheer bij waterschap zijn en ongeveer 0,5 % op Rijkswegen. Daarvan ongeveer 1% locatie onbekend. Ten opzichte van de nulmeting is deze verdeling vergelijkbaar. Meer informatie.

Subjectieve verkeerveiligheid

Om de effecten op de subjectieve veiligheid in beeld te brengen zijn enquêtes uitgevoerd onder weggebruikers en wegbeheerders.

Weggebruikers

Bij alle aspecten geeft circa de helft van de respondenten aan dat het effect op de aspecten gelijk is gebleven (Verkeersveiligheid, doorstroming, leefbaarheid in de dorpskernen, rijden op wegen waar niet toegestaan is, snelheid). 

Voor modder/ afvallende lading een te brede voertuigen ligt dat nog iets hoger (rond 60%). Grootste veranderingen zijn er bij de respondenten op de aspecten verkeersveiligheid (volgens 16% toegenomen) en snelheid (volgens 11% is de snelheid door de wetgeving toegenomen). 

Bij bijna alle aspecten geeft ongeveer 1/3 van de weggebruikers aan niet te weten hoe de situatie verandert is. Op het aspect 'rijden op wegen waar landbouwverkeer niet is toegestaan' geeft 42% aan dit niet te weten.

Wegbeheerders

in 2021 zijn de klachten over de leefbaarheid in de kernen gelijk gebleven. De klachten op aspecten: snelheid, modder en afvallende lading, te brede/grote voertuigen en te smalle wegverharding zijn toegenomen. Het aantal klachten over landbouwverkeer op wegen waar dit niet is toegestaan en over de doorstroming is afgenomen. Meer informatie.

Toelatingsbeleid

In 2021 is nog geen activiteit waargenomen om rond- en randwegen open te stellen voor landbouwvoertuigen. Wegbeheerders hebben uit oogpunt van verkeersveiligheid en doorstroming wel nieuwe geslotenverklaringen ingevoerd. Het aantal verkeersbesluiten met betrekking tot C08 en C09 lag met 27 stuks wel lager dan in jaren 2019 en 2020.

Aan wegbeheerders is gevraagd of er in hun beheersgebied afgelopen jaar wijzigingen hebben plaatsgevonden als gevolg van de APK-, registratie- en kentekenplicht. Hierop hebben 2 van de 28 wegbeheerders die zijn ondervraagd, aangegeven dat er wijzigingen zijn doorgevoerd. 

Meer informatie.