APK-resultaten
(Land)bouwvoertuigen met APK-plicht
De APK-plicht geldt voor landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km/uur. Voor een aantal voertuigen is een uitzondering gemaakt. De APK-plicht geldt niet voor (bron: RDW):
-
Land- en bosbouwtrekkers op wielen met een maximumconstructiesnelheid tot en met 40 km/h.
-
Land- en bosbouwtrekkers op rupsbanden.
-
Land- en bosbouwtrekkers die worden gebruikt voor landbouw, tuinbouw, bosbouw, veeteelt of visserij, hoofdzakelijk op het terrein waar dit plaatsvindt. Terrein is inclusief landwegen, bospaden en akkers.
-
Land- en bosbouwtrekkers met een bouwjaar van meer dan 50 jaar geleden.
-
Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS)
-
Mobiele machines
-
Land- en bosbouwaanhangwagens
-
Getrokken materieel
De APK dient uitgevoerd te worden door een erkend APK-bedrijf. De datum waarop een (land)bouwvoertuig APK-plichtig is, hangt af van het jaar van eerste toelating. Indien het voertuig al eerder gekeurd is, dan geldt de vervaldatum van de APK-keuring.
Aan de sector is in een enquête gevraagd in hoeverre hun voertuigen APK-plichtig zijn. 27% van de (land)bouwvoertuig bestuurders geeft aan dat hun voertuigen in aanmerking komen voor de APK-plicht.
Terugroepacties
Uit de registratie blijkt dat terugroepacties vooral gaan om teruggeschroefde auto's en niet zozeer om (land)bouwvoertuigen. De grootste merksoort hierin is een Polaris met 12 voertuigen.
Aantal begrensde (land)bouwvoertuigen in 2021:
-
Land-of bosbouwtrekker - 19
-
Motorrijtuig met beperkte snelheid - 20
Aan de sector is in een enquête gevraagd in hoeverre zij hun voertuigen gaan begrenzen, zodat geen APK nodig is. 34% van de (land)bouwvoertuig bestuurders heeft aangegeven hun voertuigen te (hebben) laten begrenzen, zodat deze niet meer APK-plichtig zijn.
Aantal APK-keuringen
Data nog niet beschikbaar, volgt.