Inleiding

Op de Nederlandse wegen rijden veel verschillende soorten voertuigen.

Kentekening en wetgeving

De invoering van de kentekening en de daarbij behorende wetgeving maakt dat meer informatie over de onder andere de aantallen (land)bouwvoertuigen beschikbaar is.

Randvoorwaarden

In het eerste jaar na invoering van de APK-, kenteken- en registratieplicht was het mogelijk om (land)bouwvoertuigen te registeren bij zowel een keuringsstation of online via de website van RDW.

Type voertuigen: aantallen per soort

In deze paragraaf wordt ingegaan op de aantallen (land)bouwvoertuigen, aantal aangevraagde kentekens en hoe deze verschilt per categorie in 2021.

APK-resultaten

De APK-plicht geldt voor landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km/uur. Voor een aantal voertuigen is een uitzondering gemaakt.

Economische effecten

De invoering van de APK-, registratie- en kentekenplicht levert mogelijk economische effecten voor de (markt)sector. Hieronder wordt verder ingegaan op de resultaten van de 1-meting over de economische effecten.

Oneigenlijk gebruik

Onbekend is hoeveel oneigenlijk gebruik van (land)bouwvoertuigen voor komt. Aan de sector is gevraagd in hoeverre zij verwachten dat oneigenlijk gebruik is verandert in het eerste jaar na invoering van de APK-, registratie- en kentekenplicht.

Diefstal (land)bouwvoertuigen

Doordat (land)bouwvoertuigen voor invoering van de APK-, registratie- en kentekenplicht niet geregistreerd werden, was het lastig om zaken als oneigenlijk gebruik en diefstal te registreren.

Verhandelbaarheid

Er zijn nog geen cijfers bekend over de verhandelbaarheid van (land)bouwvoertuigen. Bij Fedecom is gevraagd wat hun ervaringen zijn over verhandelbaarheid.

Kosten invoering kentekening

Kosten registreren van (land)bouwvoertuigen

Toon meer resultaten