Type voertuigen: aantallen per soort
In deze paragraaf wordt ingegaan op de aantallen (land)bouwvoertuigen, aantal aangevraagde kentekens en hoe deze verschilt per categorie in 2021.
Registratie door sector
Aan de sector is gevraagd hoeveel voertuigen/ aanhangwagens zij hebben die een kenteken moeten voeren. Hierbij geeft bijna iedereen aan dat zij voertuigen hebben die moeten worden gekentekend (99%). Bij ruim een kwart (27%) gaat het om 1-10 voertuigen en bij ongeveer de helft (52%) om 11-50 voertuigen. 92% hiervan geeft aan voor alle voertuigen/ aanhangwagen een kenteken te hebben aangevraagd, 7% voor een deel van de voertuigen/aanhangwagens.
Redenen om niet (voor alle) voertuigen een kenteken te hebben aangevraagd zijn uiteenlopend, onder andere omdat voertuigen incidenteel of niet worden gebruikt (op de openbare weg), er geen reactie of goedkeuring van RDW is ontvangen, lage snelheid, of ze zijn er nog niet aan toegekomen. Daarnaast heeft een deel wel het kenteken aangevraagd, maar nog niet gemonteerd. Met name de argumenten lage snelheid en het incidenteel gebruiken van de openbare weg zijn aandachtspunt, omdat deze voertuigen ook geregistreerd dienen te worden.
In december meldde de RDW dat een deel van de geregistreerde voertuigen nog niet aangemeld zijn bij een verzekering.
Aantal geregistreerde landbouwvoertuigen
(Land)bouwvoertuigen werden voor invoering van de APK-, registratie- en kentekenplicht niet geregistreerd, waardoor niet precies bekend was hoeveel (verschillende types) van deze voertuigen er in Nederland waren. Volgens een schatting van het RDW reden in 2014 in totaal 270.000 LBT's en 130.000 MMBS op de weg en 150.000 aanhangwagens en machines achter landbouwtrekkers of MMBS’en die gekentekend dienen te worden, zie nulmeting.
Sinds de invoering van de APK-, registratie- en kentekenplicht loopt het registreren van (land)bouwvoertuigen via de RDW. Op basis van de informatie van RDW is daarom bekend hoeveel voertuigen er in 2021 geregistreerd zijn.
Onderstaande tabel laat zien hoeveel voertuigen er bij de RDW tot 1 januari 2022 zijn geregistreerd. Dit laat zien dat er ruim 190.000 aanhangwagens en machines zijn geregistreerd. Dat zijn er ruim 40.000 meer dan de schatting van RDW. Ook het aantal registreerde LBT's ligt ruim 30.000 boven de inschatting van RDW met ruim 300.000 LBT's die zijn geregistreerd. Het aantal MMBS ligt nog onder de inschatting van RDW (circa 30.000 voertuigen minder).
Voertuigsoort | Aantal geregistreerde voertuigen 1 januari t/m 31 december 2021 |
---|---|
Land- of bosbouw aanhangwagens of verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken | 192.420 |
Land- of bosbouwtrekker | 304.491 |
Mobiele machine | 237 |
Motorrijtuig met beperkte snelheid | 101.233 |
In onderstaande grafiek is het verloop van de registraties over 2021 weergegeven. Hierin is duidelijk zichtbaar dat de meeste voertuigen in de laatste maanden geregistreerd zijn. Dit sluit aan bij berichten van RDW dat registraties vooral in het laatste kwartaal zijn gedaan en dat RDW om deze reden nog niet alle registraties direct heeft kunnen verwerken.