Verantwoording enquêtes 2-meting

Bestuurders (land)bouwvoertuigen

De vragenlijst voor bestuurders/ eigenaren van (land)bouwvoertuigen is uitgezet via de klankbordgroep (land)bouwvoertuigen en verspreid door o.a. Cumela, LTO, TLN en RAI-vereniging. De vragenlijst kon worden ingevuld van 24 januari tot 21 februari 2023. In totaal hebben 528 respondenten de vragenlijst ingevuld, waarvan de meesten uit Noord-Brabant (19%), gevolgd door Gelderland (15%). De minste respondenten komen uit Drenthe (3%) en Flevoland (3%). Dit komt globaal overeen met de 0- en 1-meting.

De meeste respondenten zijn 40-59 jaar oud (56%) en 30% ouder dan 60 jaar en ouder. Dit verschilt significant met de 1-meting. In deze 2-meting zijn er naar verhouding meer 60-plussers die hebben gereageerd (circa 30% tegenover 20% in de 1-meting.

Het type bedrijf wat de respondenten hebben of waar ze werken loopt uiteen: bij 30% gaat het om een loonbedrijf, 15% een mechanisatiebedrijf of grondwerkbedrijf, 14% hobbymatig/oldtimervereniging, 10% een landbouwbedrijf. Overige bedrijven zijn o.a. transportbedrijven, bouwbedrijven, groenvoorziening en importeurs. Ten opzichte met de 0- en 1-meting is de samenstelling van type bedrijven significant anders dan in de 2-meting. In de vorige meting was er beperkte respons van mechanisatiebedrijven en oltimersverenigingen/ personen die het voertuig hobbymatig gebruiken. Het aandeel loonbedrijven is lager (in 0- en 1-meting ca. 50%, in de 2-meting 30%).

Circa de helft van de respondenten (47%) rijdt dagelijks met een (land)bouwvoertuig. 96% van de respondenten is bekend dat de wet 'APK-, kenteken- en registratieplicht' per 2021 is ingegaan en 4% niet. Respondenten die er bekend mee zijn zijn op de hoogte gebracht via de website van een brancheorganisatie (75%), via landelijk/ regionaal nieuws (45%), via de RDW (27%) of via andere kanalen.  Bij deze vraag konden meerdere antwoorden worden aangekruist, dus de respondenten kunnen op de hoogte gebracht zijn op verschillende manieren. 

Bestuurders van andere voertuigen

De vragenlijst voor overige weggebruikers is, net als in de 0- en 1-meting, uitgezet via het RWS-panel. De vragenlijst kon worden ingevuld van 2 tot en met 16 februari 2023. In totaal hebben 412 respondenten de vragenlijst ingevuld, waarvan de meeste respondenten uit Zuid-Holland (30%) komen, gevolgd door Noord-Brabant (12%). Dit is een significant verschil met de 0- en 1-meting, waarin de meeste respondenten uit Groningen (0-meting) en Drenthe en Friesland (1-meting) kwamen. 87% van de respondenten is man, 13% vrouw. Dit is vergelijkbaar met de 1-meting, in de 0-meting was het aandeel vrouwen significant hoger met 27%. Circa driekwart van de respondenten (76%) is ouder dan 50 jaar, waarvan circa de helft 65 jaar en ouder. 19% is tussen de 36 en 50 jaar. Dit laat geen significant verschil zien met de 0- en 1-meting. 72% van de respondenten maakt 4 of meer keer per week gebruik van de auto. Dit is gelijk aan de 1-meting. Van de fiets maakt  28% van de respondenten 4 of meer keer per week gebruik en 24% 1 tot 3 keer per week. Andere vervoermiddelen zoals speed-pedelec, bromfiets/scooter, vrachtwagen en motor maakt veruit het grootste deel van de respondenten nooit gebruikt (79% van de vrachtwagen tot 97% die nooit gebruik maakt van de speed-pedelec).

Wegbeheerders

De vragenlijst voor wegbeheerders kon worden ingevuld van 24 januari tot 13 februari 2023. In totaal hebben 66 respondenten de vragenlijst volledig ingevuld, waarvan de meeste respondenten uit Noord-Brabant (21%) komen, gevolgd door Limburg (20%) en Noord-Holland (17%). Meer dan de helft van de respondenten (56%) geeft aan als wegbeheerder een paar keer per jaar belast te zijn het het onderwerp (land)bouwverkeer, gevolgd door een paar keer per maand (27%), wekelijks (8%) en nooit (8%). Dit is vergelijkbaar met de 1-meting. Eén persoon gaf aan dagelijks belast te zijn met het onderwerp. Circa de helft (52%) van de wegbeheerders die de vragenlijst heeft ingevuld, heeft afgelopen jaar contact gehad met eigenaren van (land)bouwvoertuigen. 41% heeft geen contact gehad en 8% heeft deze vraag niet te zien gekregen. Gezien de beperkte omvang van de steekproef moeten de resultaten van de vragenlijst voor de wegbeheerders voorzichtig geïnterpreteerd worden.